Hoeveel geld mag je lenen voor het doen van een grote aankoop?

728x90

euro-sign-gold-large-imageVoor het doen van een grote aankoop is het handig om geld te lenen. Geld lenen is handig om meteen over het bedrag te beschikken dat nodig is om een bepaalde aankoop te doen. Zo kun je kiezen om 100 euro te lenen, maar ook 1000 euro lenen behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Hoeveel geld je mag lenen hangt als eerste af van het aantal andere leningen dat je hebt uitstaan. Dit wordt vaak gecheckt bij de BKR. Echter is het ook mogelijk om een lening te krijgen zonder een BKR toetsing. Wel is het inkomen t.o.v. de maandelijkse lasten belangrijk. Hierbij word er gekeken hoeveel je uitgeeft per maand en hoeveel je hiervan overhoud. Op basis hiervan word er gekeken of het haalbaar is om een bepaald bedrag te lenen. Tot slot hangt het bedrag dat je mag en kan lenen ook af van het rente percentage. Als het rente percentage te hoog is, is het misschien verstandig om even te wachten, of zelf wat geld op zij te zetten voor een bepaalde aankoop.

Wat is een mini lening?

Een mini lening is vaak geschikt voor een wat kleiner bedrag. Hierbij is het handig om te denken aan wat kleine goederen zoals bijvoorbeeld wat kleding, of misschien een laptop. Door een mini lening aan te schaffen zonder bkr toetsing kun je dan ook een klein product en/of goed kopen. Ook is het daarnaast vaak mogelijk om meerdere diverse mini leningen af te sluiten. Je kunt dan voor meerdere producten tegelijk geld sparen.

728x90

Hoe bereken je de rente van een lening?

Een veel gestelde en veel voorkomende vraag op internet fora’s is hoe je nou de rente kunt bereken. Als de rente percentage ene bepaald bedrag is en je hebt een bepaalde investering, hoe veel geld ben je dan totaal aan het einde van de looptijd kwijt aan alle kosten e.d. Je kunt dit gelukkig vrij snel en eenvoudig berekenen. Wanneer er samengestelde interest is van bijvoorbeeld 2 procent dan doe je het begin bedrag x 1,02 aan de macht van de periode. Dus al heb je en lening staan voor 10 jaar dan doe je die 1,02 aan de macht van 10. Bij enkelvoudige interest gaat het allemaal ietsje anders. Hierbij is het belangrijk om elk jaar weer opnieuw de interest te berekenen. Het bedrag rente dat je krijgt gaat dan alleen over het oorspronkelijke bedrag wat je op je rekening hebt gestort. Er komt dan niet nog rente over de rente, dit is namelijk alleen zo in het geval van samengestelde interest!